Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LED, OLED vagy QLED, melyik televízió megfelelő?

LED, OLED vagy QLED - melyik televízió megfelelő?
 

LCD, LED, OLED vagy QLED - mi a legjobb választás? Olvassa el útmutatónkban, amit a különféle kijelzők kínálnak, és mire kell figyelni TV-készülék vásárlásakor!
 

LED TV - a belépő szintű megoldástól a csúcsminőségig

A piacon minden „LED TV” alapvetően LCD TV LED-es világítással (LED háttérvilágítás). A tényleges képernyő LCD (Liquid Crystal Display) panel , amelynek fényét LED-es világítás adja. 2010 után a LED világítás felváltotta a korábban bevezetett fluoreszcens technológiát. Az ügyes marketingstratégák megfogalmazták a LED TV kifejezést az LCD háttérvilágítású LCD tévékhez. Minden TV-gyártó LED / LCD modelleket kínál, és a választék az olcsó készpénz-átviteli ajánlatoktól a csúcsminőségű tévékéig terjed.
 

Edge vagy közvetlen LED?
 

Míg az egyszerű Edge LED TV panelje a képernyő szélétől világít, és alig kínál nagyobb kontrasztot, mint a hagyományos LCD, a Direct LED technológia ezt kínálhatja. Sok LED világít a panelt hátulról az egész képernyőn. Ilyen módon biztosítják az egyenletes megvilágítást magas csúcsfényességgel. Ha hozzáadunk valódi helyi tompítást, akkor az egyes képterületek eltérő fényerővel megvilágíthatók, ami jobb kontrasztot biztosít a kép sötét és világos részei között.

Hüvelykujjszabály: Minél bonyolultabb háttérvilágítási technológiát alkalmaz a LED-televíziók számára, annál jobb a kép, annál magasabb az ár.
 

QLED - a jobb LCD-megoldás
 

A Samsung 2017-ben indította el az első QLED technológiával rendelkező televíziót. Első pillantásra ez csak kismértékben különbözik a LED-es világítással rendelkező LCD-től: A folyadékkristályok felé vezető úton a fent említett LED-es háttérvilágítás áthalad egy speciális filmben, amely nanorészecskékkel van ellátva - úgynevezett kvantumpontok . Ezek külön-külön reagálnak a fénysugarakra, így különösen magas kontrasztértékeket és erős, tiszta színeket biztosítanak. A kvantum pontok tiszta vörös vagy zöld sugárzást bocsátanak ki (a pont méretétől függően). A háttérvilágítás kék része az LCD színszűrőkkel együtt általában elegendő az erős kék fényhez. A QLED háttérvilágítás ezért tökéletesen illeszkedik a TV alapvető vörös, zöld és kék színéhez. A kvantumpont technológia egyik legnagyobb erőssége a különösen nagy színmennyiség , amely gazdag színeket biztosít még nagyon fényes képekkel is. A LED-televíziókhoz és az OLED-ekhez képest a QLED TV-k nagyobb, stabil csúcsfényességet kínálnak a nagy területű fényes képekhez, ami előnyös a HDR lejátszáshoz .
 

A Samsung a piacvezető QLED TV-k szállítója, 65 hüvelyk méretű modellek elérhetők 1400 eurótól . Időközben a Hisense QLED TV - jét ( ULED-TV néven ) és TCL - jét is láttuk a piacon.
 

OLED - csúcstechnika házimozi rajongók számára
 

Az OLED tévékészülék technológiája alapvetően különbözik a LED és a QLED tévék mögötti technológiától. A LED-es háttérvilágítással rendelkező televízióval szemben az OLED-k diódái is világítanak, az úgynevezett organikus fénykibocsátó diódák külön-külön is kikapcsolhatók. Ennek eredményeként az OLED televízió az egyetlen modell, amely képes megjeleníteni a „valódi” feketét .
 

Mivel míg a LED-televíziók pixelei állandóan besugárzódnak, és így a kép fekete területe is meg van világítva, ezek a területek gyakorlatilag nullára csökkenthetők az OLED pixelek pixelkénti felbontásával . Ez a fajta konstrukció rendkívül jó kontrasztértékeket és színeket is biztosít , amelyek meghaladhatják a QLED kijelzőt is. Például, amikor a közvetlenül a szomszédos pixeleknek nagyon különböző fényben kell ragyogniuk.
 

QLED vs. OLED - melyik a jobb?
 

A QLED és az OLED egyaránt rendelkezik erősségekkel és gyengeségekkel, amelyeket érdemes figyelembe vennie. A legfontosabb dolgok röviden:
 

Az OLED előnyei:
 

 • Önmegvilágító képpontok: Minden pixel saját fényt generál, és a szomszédos pixelektől függetlenül tompa
 • Nagyon magas színtisztaság és képminőség
 • Optimális fekete szín, tehát kiváló kontraszt
 • Nagyon széles látószög
 • Éles mozgókép (az összes OLED TV-készülék nagyon érzékeny 100 Hz-es kijelzővel rendelkezik)
 • Első osztályú HDR lejátszás (ideális elsötétített helyiségekben)
   

Az OLED hátrányai:
 

 • Jelenleg csak 55 hüvelyk vagy annál nagyobb a piacon, 2020 közepétől szintén 48 hüvelyk
 • A tükröződések zavarhatják a fényes környezetben
 • Ha a statikus képeket hosszú ideig jelenítik meg, "beégés" lehetséges. Az integrált védőintézkedéseknek ezt azonban megbízhatóan meg kell akadályozniuk "fajoknak megfelelő" felhasználás esetén.
   

A QLED előnyei:
 

 • Gyakorlatilag nincs kiégés veszélye
 • A csúcsfényesség legmagasabb értékei
 • Nagyon magas színtisztaság
 • Különösen nagy színes hangerő a HDR lejátszáshoz
 • Közvetlen LED-es és helyi tompítású modellek esetén: kiváló kontraszt
 • 43-tól 70 hüvelykig terjedő átlóban kapható, a típustól függően, 50 vagy 100 Hz-es technológiától függően
   

A QLED hátrányai:
 

 • A kép minőségét befolyásolja a háttérvilágítás tompítása. A típustól függően a kép vagy az egész képernyő egyes zónái tompíthatók.
 • A szomszédos pixelek közötti helyi kontraszt gyengébb, mint az OLED esetén
 • Keskeny látószög. A legtöbb QLED tévéknek csak elölről van a legjobb kép, de 2019-től a legfontosabb Samsung modellek, például a Q90R oldalsó szögből is élénk színeket kínálnak.
   

Következtetés: LED, OLED vagy QLED?

 

Ha a lehető legkevesebb pénzt kíván költeni, és nem akarja tovább kezelni a készüléket, akkor a legmegfelelőbb egy normál LED-televízió . A 4K felbontású és HDR támogatású modellek a „normál” fogyasztók számára nagy felbontású képet és elegendő fényerőt kínálnak minden szobához.
 

Az a film- vagy sport rajongó, aki a lehető legjobb képminőséget kívánja egy világos nappali szobában, kevés további erőfeszítéssel, alaposabban meg kell vizsgálnia a Samsung QLED tévéit. Bárki, aki hajlandó pénzt kiadni a jó minőségért, tanácsos ezzel a megjelenítési technológiával, vagy még egy kis plusszal eláttot pl. Ambilight technológiával rendelkező készüléket választani. Ezek a televíziók a LED-televíziók összes előnyeit kínálják, de jobb kontrasztot és erősebb színértéket biztosítanak.

 

d6b3bb6ec87f445384187e581754d3f3.jpeg